From the Media

Bram Reijnders: 'iets toevoegen aan de wereld is belangrijker dan rijk worden'

Martijn Zeven - April 2024

‘Als kind droomde ik er al van iets bij te dragen aan de wereld, om die op mijn eigen manier te veroveren. Daarbij was rijk worden nooit een doel op zich. Geld is voor mij een middel om mijn dromen te verwezenlijken. Met kunst en cultuur kun je echt invloed hebben op het leven van mensen. Je creëert iets nieuws, vertelt een verhaal en laat iets achter.

Dat was ook de gedachte achter het project om kunst naar de maan te brengen. Begrijp me overigens niet verkeerd: ik hou van geld en wat je ermee kunt doen. Maar soms mis ik bij mensen weleens een stukje beleving van geld, het wordt snel plat. En dat terwijl het leven zo veel meer te bieden heeft.

Als art dealer kocht ik soms zo veel kunst dat ik letterlijk ziek van angst werd

Zelf heb ik met vallen en opstaan mijn plekje in de kunstwereld gecreëerd. Als kunstenaar, maar ook als art dealer. Wanneer ik precies miljonair werd weet ik niet meer, maar sinds ik in de kunsthandel zit gaat het grootste deel van mijn geld daarheen. In het begin leefde ik in caravans en had dus nauwelijks woonlasten. Als art dealer kocht ik soms zo veel kunst dat ik letterlijk ziek van angst werd. Maar dat gaf mij dan meteen de drive om die kunst zo snel en goed mogelijk weer te verkopen. Dat is voor mij misschien wel de kern van handel en ondernemerschap.

 

Met de galerie verkopen we werken van Jeff Koons, Damien Hirst, Kaws en ga zo maar door. Of ik ook zo beroemd wil worden als zij? Ach, dan leg je het weer bij anderen. Als ik zelf het gevoel heb dat ik iets heb toegevoegd met mijn kunst, dan is het voor mij goed.

Geld geeft mij de ruimte en de vrijheid om mijn leven in te vullen zoals ik dat wil

Dat Lamborghini bij me aanklopte om een kunstwerk te maken was dan ook zowel verrassend als een enorme eer. Ik zag het als een prestigeproject en dat die stier uiteindelijk in het Rijksmuseum stond, naast Het Melkmeisje, was natuurlijk helemaal fantastisch. Klinkt trouwens wel erg establishmentachtig, hè. Daar heb ik juist een beetje een hekel aan. Maar goed, ik woon aan het Vondelpark en ook dat is wel een beetje establishment. Gelukkig is mijn woning wel heel eigenwijs, haha. Ik woon daar trouwens ook niet het hele jaar.

Toen ik nog voor Quote 500-lid Gerard Kroef werkte, belandde ik ooit in Brazilië. Aan dat land ben ik verslingerd geraakt. Ik leerde er schilderen en heb nu een villa in Rio de Janeiro, pal aan het strand. Het enige wat ik daar zie zijn zand, zee en palmbomen. Brazilië is voor mij ook het land waar mensen leven met hun hart, terwijl we dat in Noord-Europa veel meer met het hoofd doen. Komen we toch weer terug bij dat geld. Ik heb geen dure auto’s, maar hou dus wel van mooie huizen, reizen en de wereld zien. Misschien wil ik ooit nog eens in New York wonen, we zien het wel. Geld geeft mij de ruimte en de vrijheid om mijn leven in te vullen zoals ik dat wil. Beter kan niet, toch?’

Bram Reijnders (49) Is kunstenaar en eigenaar van galerie AbrahamArt Heeft volgens de laatste jaarrekening van zijn bv Dreams een eigen vermogen van € 1,7 miljoen Tip voor jonge kunstenaars: ‘Verlaat per direct de kunstacademie en ga werken, leren en ervaren’

More Content

Bram Reijnders geen Philipp Plein-vrees in PC Hooft: ‘Voor 5k setje van Plein, voor 5k leuk Brammetje'

Iris Hermans - September 2024

Bram Reijnders schildert met een vlammenwerper

Pieter Klein Beerink - September 2024

Ruige kunstenaar verovert eerst de wereld en dan de ruimte

Frits Conijn - March 2024